The Solent

4 Apr

Har idag helt klart fått uppleva mycket under de Brittiska studentmästerskapen i havskappsegling, allt ifrån grymt fin segling, hårt motstånd, naturupplevelser, kultur och mat.

Idag har jag haft en av de galnaste dagarna på en kappseglingsbana någonsin!

Med en dåligt samtränad besättning, knäckt av stolpe ut igår lyckades vi ändå samla ihop oss och komma iväg som båt nr tre på dagens costal course, båtarna bakom oss försvann längre o längre iväg bakåt, medans vi hade känning på täten. Vi lyckades med många fina saker i både fart o manövrar. Sedan fick jag uppleva något av det galnaste ever, 5 knop ström, åt alla håll o kanter. Till sluttande börjar vår väldigt byråkratiske rorsman hoppa o skrika om att all ankarutrustning ska fram, efter ett tag följer även en kille som varit i marinen in. Vid det laget var jag irriterad över att båten mer lr mindre hoppar i deras takt, alla ombord har slutat segla o vi står still!

Till slut kom vårt ankare i, tur det bara det att vi i täten hade seglat med vinden och låg dåligt positionerade gentemot alla andra som drivit i strömmen o ankrat precis i tid. Nu skulle ankarsignalen upp i masten, detta innebar att ett stort antal linor ombord involverades i detta…

Efter drygt en timme kom vinden tillbaks och ankaret skulle upp, vi hade drygt 50m kätting ute, tungt, till och med för ankarspelet vars säkring brändes efter ca 3m. Kvar återstod att sätta den minsta av våra två tjejer på ratten och för oss andra sju ombord att dra upp ankaret för hand, tungt som satan! till slut kom vi iväg, men nu nästan sist.

Kvar av banan återstod i princip bara sträckbogar pga kraftig ström och ett par dåliga vindskift, så efter många långa timmar efter tänkt ankomst tid tillbaks till Portsmouth är vi nu i hamn igen. På en kryss lyckades vi dock plocka nästan 10 båtar, vilket är bra!

Alla är nu trötta, hård dag på havet, mycket sol, lite vätska, lite o dålig mat.

Vi har efter gårdagens katastrofer nu seglat upp oss till en 14e plats.

Tyvärr klantade sig navigatören igår och vi fick vända om från en 5e plats för att runda ett märke som vi missat ute i havet för att komma sist. Dessutom hade vi tidigare under dagen fått en svartflagg och fick utgå för att vi av obeskrivlig anledning varit över startlinjen redan en minut innan start.

Nu ser jag fram emot svenskt påskbord, om ca30h är jag i Sverige! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: