T-Bone

23 Nov

Nu är vi inne i ”högtycksfasen” alla jobbar nu för fullt med sina ”Formatives”, vilket är en förberedande examinationsform. Dessa betygsätts men, de räknas ej in i slutbetyget. Eftersom tempot är högre än vad jag är van vid från Lunds Univeristet delar jag de flestas åsikt; det är bra med dessa formatives för att veta vart man ligger och för att veta vad man förväntas kunna.

Utbildningsväsendet skiljer sig här från det svenska, det är striktare det är hårdare, mer utmanande och mindre kontakt med lärarna. Jag uppfattar det som att lärarna här förbereder oss för framtiden på ett bättre sätt än vad jag är van vid, ex. all min litteratur och föreläsningar fokuserar enbart på frågeställningar jag kan stå inför som manager och hur det är att vara manager. I Sverige läggs fokus på att vi ska lära oss bakomliggande teorier, och vi ”undervisas” oftast av lärare som hellre vill forska, för en framtid inom universitetsvärlden. Hallå, jag går på ett program för civilekonomer! Kulturen här i England är ju inte så avslappnad, vilket gör student/lärarkontakten mer formell, men när lärarna är i klassrummet är de verkligen med oss, vill vara där och driver oss framåt! Vid presentationer sitter de längst fram, rättar om något blir fel i en teori eller om någon uttalar något fel, finns inte att de skulle göra som vissa svenska lärare, sätta sig längst bak och svara på mail.

Beklagar om jag ovan var bitter, ville bara exemplifiera lite av min vardag. Ni som känner mig vet att jag ofta blir ironisk och skämtar ibland även bittert. Egna slutsatser om ett av Sveriges ledande universitet får ni dra själva… Hursomhelst, jag ska ju tillbaks för ett sista år i Lund och jag ser fram emot det!

Även rodden har nu kommit igång på riktigt, vi ligger på ca tre pass i veckan vilket är skönt och kul! Nu börjar det gå fort, fast det är svårt och ibland känns det som att båten ska välta, det är svårare att ro en sådan där roddbåt än vad man kan tro!

Vi är fyra roddare en den långsmala båten, alla har en åra var och vi sitter på en sits som fungerar som dem på en roddmaskin (inga konstigheter alltså). Längst bak har vi en cox, coxen ska vara en person kortare och lättare än genomsnittet med pondus och stark stämma. Vi har vår ena coach, en fd rugbyspelare som aldrig coxat tidigare. Han är skit härlig men vår båt har ”touchat” både bryggor, bropelare och stenfördämningar. Coxens uppgifter är att coacha från båten och styra den, detta då han är den ende som ser framåt. Bästa eller vår värsta incident hittills var dock när vi i full kareta ”T-bonar” en tjejbåt. Jag är nummer ett framifrån och hörde skriken och hann inleda en inbromsning så det blev inga hål eller så. Men det var ändå inte kull att sitta som nr ett, inklämd mellan ett par ilskna tjejers; långa och hårda åror! ”The Crew” har efteråt funderat på om det var någon speciell tjej som lockade, fast det måste väl finnas bättre sätt att ragga på?

Hårt är det även för en av våra andra coacher, vi har tre. En som brukar coaxa, en som cyklar längs med ån och ger instruktioner + klubbens bäste roddare som ansluter så ofta han kan. Den siste är dessutom klubbens ordförande vilket är förknippat med viss pondus. Stackarn lyckades dock loosa en del av denna pondus då han råkade cykla in i något och göra en riktig kullerbytta under ett mörkt träningspass. Vi som rodde såg bara hans vita racer-cykel fara rakt upp i luften!

Den sista tiden har vi fått ro i mörker, det får man inte göra utan att man bevisat att man klarar detta för någon högt uppsatt inom sin klubb (typ vår ordförande), allt detta står i den 34 sidor tjocka regelboken för Durhams universitets roddlag (ca 16 st), den handbok är skriven på engelskt maner och beskriver vad som får göras o inte göras, osv… Inget om några sportsliga roddregler eller så, bara vilka tider som gäller här och där, vart man får vända, osv… 34 sidor, det är mycket!

Att vi numera får ro i mörker (om vi har lanternor, annars får vi en ordningsbot enligt ovanstående regelbok) har gett härliga träningspass och mycket balla Harry Potter vibbar. Att susa fram i mörker och dimma nedanför slottet och katedralen är fräckt!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: